SKŁADNIKI:
OYAKATA Miso Ramen w kubku
250 g młodej kapusty
200 g fasolki szparagowej
75 g cebuli
1 cm świeżego imbiru
1 zielone chili
1 ząbek czosnku
350 g antrykotu wołowego (1 stek)
30 ml oleju sezamowego (lub arachidowego)
5 g ziaren sezamu
pieprz
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż mięso doprawione solą, pieprzem i posmarowane odrobiną oleju. Gotowego steka przełóż na talerz i odstaw na chwilę. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na łyżce oleju, a po upływie minuty dodaj starty imbir (ok. 1 cm korzenia), zieloną papryczkę i czosnek. Kapustę pokrój w niewielkie kwadraty i dodaj na patelnię wraz z fasolką szparagową. Podsmażaj 3-5 min. Zalej wrzątkiem kubek OYAKATA Miso Ramen i pozostaw pod przykryciem. Odczekaj 3 min. i przelej płyn z makaronu na patelnię z warzywami. Po odparowaniu posyp całość ziarenkami sezamu i zdejmij z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju i wrzuć na nią odcedzony makaron. Gdy zacznie się rumienić, delikatnie zsuń makaronowy placek na talerzyk, odwróć go i smaż dalej do uzyskania złocistej barwy. Złocisty makaron przełóż na talerz, ułóż na nim warzywa, mięso pokrojone w paski i posyp danie sezamem.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!
Przygotowane przez: Małgosia Gutral (osmykolorteczy.pl)
https://www.osmykolorteczy.pl/chrupiacy-placek-miso-ramen-ze-stekiem-i-warzywami-stir-fry/