Witaj w sekcji Kuchnia Japońska, gdzie Mistrz OYAKATA zebrał dla Ciebie najważniejsze informacje na temat japońskiej kuchni. Zastanawiasz się, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie? Odpowiedź znajdziesz u nas! Nie potrafisz gotować japońskich potraw? Mistrz OYAKATA przekaże Ci swoje mistrzowskie wskazówki. Dowiesz się jak przygotować pyszne sushi, ramen, tempurę czy zupy miso. A może interesują Cię ciekawostki kulinarnych zwyczajów i tradycji Japonii? To również u nas znajdziesz! W naszym dziale Kuchnia Japońska pozyskasz instrukcje dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami.
Odkryj smaki Japonii, które zachwycają swoją różnorodnością i egzotyką. Dowiesz się, jak komponować unikalne zupy i dania w stylu japońskim, które będą cieszyć Twoje podniebienie. Rozpocznij swoją przygodę już dziś!
Japońską kuchnię uwielbia niejeden smakosz. Kucharze i degustatorzy z całego świata rozsmakowali się w japońskich przysmakach, takich jak sushi, soba, ramen, udon oraz wielu innych, charakterystycznych potrawach prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jednym z dań, które podbija podniebienia Europejczyków, jest yakitori.
Kuchnia japońska swoich zwolenników znajduje nie tylko wśród dorosłych smakoszy z całego świata. Równie chętnie dania z Kraju Kwitnącej Wiśni spożywają najmłodsi degustatorzy. Dzieci zajadają się przysmakami japońskimi – przedstawiamy cztery z nich, które cieszą się największą popularnością!
Oryginalne smaki japońskiej kuchni doskonale nadają się do świętowania różnego rodzaju okazji. Przysmaki Kraju Kwitnącej Wiśni mogą urozmaicić także wieczór z ukochaną osobą. Romantyczna kolacja w japońskim stylu świetnie sprawdzi się, jeśli oboje uwielbiacie nietypową kuchnię i wyjątkowe doznania kulinarne.
Dania japońskiej kuchni spożywać można w różnych wariacjach oraz podawać na różne sposoby. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni spożywać można zarówno w wersjach na ciepło, jak i na zimno. Na zimno popularne dania mogą być podawane zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska.
O ile wytrawne dania kuchni japońskiej kuszą i fascynują mieszkańców Zachodu, o tyle rzadko słyszy się o pochodzących z Japonii słodkościach. Umiar i powściągliwość Japończyków widoczne są bowiem również w przygotowywanych przez nich deserach, którym daleko jest do europejskich słodkości. W kuchni japońskiej znaleźć można wiele ciekawych propozycji na lekkie, bazujące na roślinnych składnikach dania na słodko.
Japońska kuchnia to niezwykle ekscytujące doznania kulinarne – zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. Jej podstawę stanowi kilka głównych składników – świeże ryby, owoce i warzywa oraz ryż – wszystko najwyższej jakości, niemalże nieprzetworzone. Sens japońskiej kuchni oddaje przysłowie „smakuje się wzrokiem”. Każda potrawa stanowi osobną kompozycję, wyglądając jak dzieło sztuki. Właśnie dlatego japońskie przekąski i przystawki sprawdzą się na przyjęciu lub imprezie.
Japońska kuchnia staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Bogactwo smaków i aromatów, wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz estetyczna forma podania to tylko niektóre jej zalety. Już chyba w każdym większym mieście znajdziemy lokale w których można zjeść sushi czy ramen. Powstaje też coraz więcej barów, które oferują japoński street-food – placki okonomiyaki czy takoyaki, czyli „złote kule” wypełnione kawałkami ośmiornicy.
Choć japońska kuchnia kojarzy nam się głównie z ryżem oraz różnymi odmianami sushi, równie ważnym elementem japońskiego menu są azjatyckie makarony. Jednym z nich jest udon, podawany w zupach lub w towarzystwie aromatycznych sosów i warzyw.
Obok tradycyjnego sushi, jednym z narodowych dań Japonii jest… curry z ryżem. Nie, nie – to nie jest pomyłka. Aromat indyjskiej przyprawy zagościł na stałe w codziennym jadłospisie japońskich smakoszy i stał się częścią ich narodowej kultury.
Podobnie jak Włosi, którzy zmuszeni ubóstwem zaczęli wypiekać drożdżowe placki z pomidorami, tak Japończycy w obliczu kryzysu stworzyli własne „kryzysowe danie”. Mimo, iż Japonia już dawno podniosła się z powojennej zapaści, okonomiyaki nadal podbija serca Japończyków i – tak jak włoska pizza – stanowi jedną z kulinarnych atrakcji turystycznych.
Ryż jest dla Japończyków tym, czym chleb dla mieszkańców Europy. Nic więc dziwnego, że w Kraju Kwitnącej Wiśni z ryżu przygotowuje się nawet… kanapki. Onigiri, to nadziewane ryżowe kulki, które japońskie mamy przygotowują swoim pociechom do szkoły, a miłośnicy pieszych wędrówek zabierają na drogę, jako praktyczną, pożywną przekąskę.
Chcesz zapewnić sobie szczęście w Nowym Roku? Zjedz ciasteczko! Według japońskiej tradycji o noworoczną pomyślność zadbasz zjadając mochi – nadziewane ryżowe kuleczki, symbolizujące długie i szczęśliwe życie.