Księga mistrza - KUCHNIA JAPOŃSKA

KSIĘGA mistrza

KUCHNIA JAPOŃSKA

Witaj w sekcji Kuchnia Japońska, gdzie Mistrz OYAKATA zebrał dla Ciebie najważniejsze informacje na temat japońskiej kuchni. Zastanawiasz się, dlaczego kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą na świecie? Odpowiedź znajdziesz u nas! Nie potrafisz gotować japońskich potraw? Mistrz OYAKATA przekaże Ci swoje mistrzowskie wskazówki. Dowiesz się jak przygotować pyszne sushi, ramen, tempurę czy zupy miso. A może interesują Cię ciekawostki kulinarnych zwyczajów i tradycji Japonii? To również u nas znajdziesz! W naszym dziale Kuchnia Japońska pozyskasz instrukcje dotyczące poprawnego jedzenia pałeczkami.

Odkryj smaki Japonii, które zachwycają swoją różnorodnością i egzotyką. Dowiesz się, jak komponować unikalne zupy i dania w stylu japońskim, które będą cieszyć Twoje podniebienie. Rozpocznij swoją przygodę już dziś! 

FUGU – JAPOŃSKIE DANIE Z TRUJĄCEJ RYBY

Japońska kuchnia słynie z rybnych potraw. Japonia jest jednym z przodowników spożywania owoców morza i ryb na całym świecie. Dzięki temu w menu znaleźć można wiele dań, których nie spotkamy w lokalach w Europie. Jedną z nich jest potrawa z trującej ryby Fugu.

Czytaj więcej >

JAKĄ RYBĘ WYBRAĆ DO SUSHI? PORADNIK

Japonia to jeden z krajów, w których w ciągu roku spożywa się największą liczbę ryb i owoców morza na jednego mieszkańca. Surowe ryby są jednym z głównych składników najpopularniejszego Japońskiego dania – sushi.

Czytaj więcej >

NAJSMACZNIEJSZE, PROSTE SAŁATKI KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Wśród zróżnicowanych, zdrowych dań japońskiej kuchni każdy smakosz znajdzie coś dla swojego podniebienia. Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni obfituje w zdrowe posiłki, w tym różnorodne warianty sałatek, które mogą stać się uzupełnieniem codziennego jadłospisu Europejczyków.

Czytaj więcej >

SASHIMI CZYLI SUROWE RYBY I OWOCE MORZA

Japonia słynie z oryginalnych smaków i wysokiej jakości potraw. Kuchnia japońska popularna jest na całym świecie – jej zwolenników znaleźć można również w Polsce. Oprócz najczęściej rozpoznawanej japońskiej potrawy – sushi, wśród najbardziej popularnych dań pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni wyróżnić możemy także sashimi.

Czytaj więcej >

BENTO. FANTAZYJNY LUNCH PO JAPOŃSKU

Japończycy słyną ze swej zaradności. Ich praktyczne rozwiązania znajdują odniesienie niemal w każdej dziedzinie życia. Jedną z nich jest kuchnia, do której mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni przez lata wprowadzają wiele praktycznych sposobów przygotowywania posiłków.

Czytaj więcej >

JAK PRZYGOTOWAĆ TEMPURĘ W 6 KROKACH

Japońska kuchnia posiada wiele charakterystycznych, wyśmienitych potraw, które odróżniają ją znacząco od tradycyjnej kuchni europejskiej. Sushi, makarony, owoce morza i ryby to tylko niektóre z dań, które pokochali fani japońskiego jedzenia na całym świecie. Szczyty popularności bije również tempura. Jak przygotować ją w domu?

Czytaj więcej >

RYŻ – PODSTAWA KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Japońska kuchnia ma miano jednej z najzdrowszych na świecie. W ciągu setek lat zyskała niezliczone ilości fanów na całym świecie – nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim na walory smakowe. Stonowane smaki potraw z Kraju Kwitnącej Wiśni przyciągają nie tylko smakoszy. Podstawowym składnikiem japońskiej kuchni jest ryż. Jak uprawia się go i gotuje w Japonii?

Czytaj więcej >

AFRODYZJAKI W JAPOŃSKIEJ KUCHNI

Japońska kuchnia to nie tylko sztuka stołu, ale i sztuka miłości. Smaki Japonii od wieków uznawane są za naturalne afrodyzjaki, które rozpalają zmysły z pozoru chłodnych i zdystansowanych Azjatów.

Czytaj więcej >

NIEZBĘDNE AKCESORIA I WYPOSAŻENIE W JAPOŃSKIEJ KUCHNI

Sztuka japońskiej kuchni to nie tylko starannie dobrane składniki i pielęgnowane przez wieki receptury, ale również odpowiednie akcesoria, dzięki którym powstawać mogą kulinarne dzieła. Pozwalają one w pełni wydobywać smak tradycyjnych potraw i sprawiają, że ich przygotowanie staje się prawdziwą ceremonią.

Czytaj więcej >

4 NAJPOPULARNIEJSZE POTRAWY JAPOŃSKIE

Kuchnia japońska podbija serca smakoszy z całego świata. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni znalazły swoich zwolenników również w Europie i Polsce. Dieta japońska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, jednak największą popularnością cieszą się wybrane potrawy i dania. Sushi, dango, onigiri i daifuku to jedne z dań, po które najczęściej sięgają sami Japończycy.

Czytaj więcej >

TRADYCYJNY JAPOŃSKI OBIAD. POMYSŁY NA POTRAWY

Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na japońską kuchnię? W końcu jest ona jedną z najzdrowszych i jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nie zawsze jednak, aby zaspokoić apetyt musimy zamawiać gotowe potrawy – bardzo często jesteśmy w stanie przygotować tradycyjny, japoński obiad dla całej rodziny w domowych warunkach.

Czytaj więcej >

DLACZEGO WARTO JEŚĆ SUSHI?

Japońska kuchnia nie bez powodu zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Niska ilość kalorii, bogactwo substancji odżywczych i witamin, lekkostrawność i niepowtarzalny smak japońskich potraw regularnie podbija serca coraz większej rzeszy fanów kulinarnych podróży. Jednym z najpopularniejszych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni jest sushi, często będące pierwszym skojarzeniem z Japonią.

Czytaj więcej >