KUCHNIA JAPOŃSKA

YAKISOBA – PROSTY PRZEPIS NA JAPOŃSKIE DANIE

Przysmaki japońskiej kuchni podbijają serca smakoszy na całym świecie. Tradycyjne dania, które przybywają do nas z kraju Kwitnącej Wiśni zyskują coraz większą ilość sympatyków. Jednym z posiłków, który króluje zarówno na japońskich, jak i europejskich stołach jest Yakisoba. Co dokładnie kryje się pod tą orientalną nazwą?

Yakisoba noodle

Yakisoba to danie z makaronem, które pojawiło się w japońskim menu na początku XX wieku jako adaptacja pierwotnie chińskiego przepisu na makaron chow mein. Podsmażony makaron, bo to dosłownie oznacza Yakisoba, bardzo często znaleźć można pośród japońskich budek z ulicznym jedzeniem. W Japonii popularne są  ponadto gotowe sosy o smaku ostrygowym , którymi doprawia się danie Yakisoba. Choć słowo Soba oznacza grykę, sam makaron, który stanowi podstawę Yakisoba, wykonywany jest z mąki pszennej.

Przygotowanie i sposób podania

Danie Yakisoba przygotowuje się poprzez podsmażanie makaronu, używanego w innej popularnej potrawie – Ramen. Do makaronu dodaje się mięso wieprzowe, warzywa, takie jak kapusta, cebula i marchew oraz sos Yakisoba, sól i pieprz, które nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Yakisoba serwowane jest w towarzystwie wyselekcjonowanych dodatków, takich jak beni shoga – posiekanego imbiru, katsuobushi – płatków ryby, majonezu czy aonori – proszku z wodorostów. Yakisoba podawana jest najczęściej na głębokim talerzu, jako danie główne lub dodatek. Popularnym sposobem podania Yakisoba w Japonii jest zwinięcie makaronu w „kok” i umieszczanie w nim dodatków, udekorowanie majonezem i plastrami imbiru.

Yakisoba – prosty przepis

Yakisoba to stosunkowo łatwe w przygotowaniu danie. Chcąc sporządzić posiłek rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni, powinniśmy zaopatrzyć się w składniki takie jak makaron soba, sos chili, ¼ pekińskiej kapusty, 2 marchewki, cebulę, starty imbir, olej sezamowy, mirin, sos sojowy i wodę. Po zagotowaniu 200 g makaronu odstawiamy go na bok. Mirin (2 łyżki) mieszamy z sosem sojowym (2 łyżki) i łyżką wody i również odstawiamy. Łyżkę startego imbiru podsmażamy na oleju sezamowym, po czym dodajemy warzywa, które smażymy do miękkości. Makaron z warzywami dodajemy do woka, wlewamy sos z mirin. Całość smażymy lekko mieszając, aż do połączenia składników.

Tak przygotowane danie jest gotowe do spożycia. Yakisoba to doskonały i prosty pomysł na posiłek odmienny od tradycyjnych europejskich dań. Orientalny smak i aromat sprawiają, że japońska kuchnia zaczyna gościć na europejskich stołach coraz częściej, zdobywając rzeszę wiernych fanów na całym świecie.

pozostałe ARTYKUŁY