Matcha jest rodzajem zielonej, sproszkowanej herbaty, używanej przez Japończyków jako dodatek do potraw oraz element ceremonii parzenia herbaty, zwanej cha-no-yu. Cha-no-yu tłumaczy się dosłownie jako „wrzątek na herbatę”. Matchę produkuje się w inny sposób, niż klasyczne herbaty. Rośnie ona w specjalnie zaciemnianych pomieszczeniach, przez co krzewy nie otrzymują promieni słonecznych, a ich wzrost staje się spowolniony. Wytwarzane przez liście matchy aminokwasy powodują, że staje się ona wyjątkowo aromatyczna i słodka w smaku. Liście zbiera się, suszy i ściera na proszek, który następnie wykorzystuje się podczas ceremonii picia herbaty.
Ceremonię cha-no-yu pierwotnie nazywano chadō lub sadō (w języku japońskim słowo to oznacza „drogę herbaty”). Herbata dotarła do Japonii około VIII wieku, w czasie panowania Tangów. Ceremonie parzenia i picia herbaty zapoczątkowano już w tamtym okresie, jednak wyglądały one inaczej niż w czasie obecnym. Dawniej matchę podawano w naczyniach o nazwie tenmoku-chawan. Ceremonia odbywała się w pomieszczeniach pełnych drogocennych japońskich i chińskich przedmiotów, była wystawna, a jej uczestnikami byli przedstawiciele ekstrawagancji – basara. Współcześnie parzenie herbaty stanowi proces mniej wyrafinowany, choć łączy w sobie dawne tradycje. Ceremonii nie towarzyszą już wystawne przyjęcia, a jedynie lekkie spotkania, w trakcie których spożywa się przekąski. Dzieła sztuki i drogocenne przedmioty zostały zastąpione przez skromniejsze dekoracje – chabana i kakemono. Wpływ na kształtowanie się współczesnych spotkań miały trzy postacie: Shukō Murata, Jōō Takeno oraz Rikyū Sen.
Ceremonia parzenia herbaty ma spokojny i harmonijny charakter. Najczęściej odbywa się ona w ogrodzie (lub w pomieszczeniu zaaranżowanym na ogród), w specjalnym pawilonie. Przebiega ona według ścisłych zasad, w atmosferze skupienia i podniosłości. Gospodarz wita gości, którzy spokojnie rozglądają się i podziwiają ogród. Wodą zaczerpniętą ze źródełka goście obmywają ręce i płuczą usta. Dzięki temu oczyszczana przed ceremonią jest zarówno dusza, jak i ciało. Wejście do pawilonu nazywane jest nijiri-guchi, a samo pomieszczenie, w którym pije się herbatę nazywa się chashitsu. Na ścianie wieszane jest kakemono (obraz z kaligrafią) oraz kładzie wazy na kwiaty (chabana) w specjalnej wnęce (tokonoma). Gości sadza się na tatami (poduszkach na podłodze), a rozmowy krążą jedynie wokół ceremonii parzenia herbaty.
Przygotowanie matchy w domowych warunkach nie należy do trudnych procesów nawet w momencie, gdy nie posiadamy profesjonalnego sprzętu. Wystarczy nam zwykła miseczka bądź czarka oraz przyrząd potrzebny do rozrobienia sproszkowanej herbaty w wodzie. Dzięki zastosowaniu w tym celu miotełki bambusowej Chasen i odpowiednim ruchom, przypominającym literę W lub M uda się z powodzeniem uzyskać konsystencję naparu przypominającą krem. Napój przelać należy przez sitko, dzięki czemu unikniemy pojawienia się grudek podczas przelewania naparu do wody i z łatwością uzyskamy charakterystyczną dla matchy piankę.
Japońska ceremonia parzenia herbaty to proces niezwykle związany z tradycją Kraju Kwitnącej Wiśni. Biorąc w niej udział, oczyszczamy nie tylko ciało, ale też i umysł – ma ona bowiem na celu wywołanie spokoju ducha i wdrożenia harmonii do życia pijących.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |