KUCHNIA JAPOŃSKA

4 NAJPOPULARNIEJSZE POTRAWY JAPOŃSKIE

Kuchnia japońska podbija serca smakoszy z całego świata. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni znalazły swoich zwolenników również w Europie i Polsce. Dieta japońska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, jednak największą popularnością cieszą się wybrane potrawy i dania. Sushi, dango, onigiri i daifuku to jedne z dań, po które najczęściej sięgają sami Japończycy.

Popularne japońskie potrawy

Najpopularniejsze japońskie dania odznaczają się zwykle delikatnym smakiem. Japończycy wyznają zasadę, według której nie nadużywają przypraw – potrawy japońskie charakteryzuje zrównoważony smak i aromat. Każdy, kto zdecyduje się danie zjeść, może samodzielnie doprawić potrawę według własnych potrzeb. Japończycy wychodzą jednak z założenia, że nadmierna ilość przypraw powoduje jedynie utratę pierwotnego smaku przygotowanego pieczołowicie dania. Do najpopularniejszych dań spożywanych w Japonii zalicza się między innymi sushi, onigiri, dango i daifuku.

Sushi – najpopularniejsze japońskie danie

Sushi to potrawa znana na całym świecie. Danie to bez wątpienia znaleźć można pośród najpopularniejszych japońskich dań. Charakterystyczne, niewielkie owalne porcje ryżu zawinięte w liście wodorostów lub spożywane samodzielnie, faszerowane dodatkami, takimi jak surowe ryby, warzywa czy owoce morza podaje się z dodatkami w postaci marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz japońskiego chrzanu wasabi. Sushi najczęściej spożywa się popijając zieloną herbatę. Porcje można jeść przy pomocy pałeczek lub palcami.

Onigiri

Innym popularnym w Japonii oraz poza jej granicami daniem jest onigiri. Bazę tego dania również, tak jak w przypadku sushi, stanowi ryż – nie bez powodu onigiri nazywa się bowiem „ryżową kanapką”. Ryż używany do sporządzania onigiri jest okrągły (ten sam, którego do przygotowania sushi). Onigiri ma trójkątny kształt i często bywa zawinięte od spodu w nori – rodzaj jadalnych wodorostów. Onigiri faszeruje się rybami, owocami morza, ikrą lub umeboshi (morela japońska). Bardzo często onigiri dekoruje się w zabawny sposób, np. upodabniając je do zwierząt lub postaci znanych z bajek. Początkowo był to zwyczaj stosowany przez rodziców, którzy próbowali w ten sposób zachęcić dzieci do jedzenia. Obecnie dekorowane onigiri to przysmak także dorosłych.

Dango

Kolejną charakterystyczną potrawą znaną z Kraju Kwitnącej Wiśni jest dango, a więc niewielkich rozmiarów kluski wytwarzane z mąki ryżowej (jap. mochiko). Podobnie jak w przypadku sushi, dango często spożywa się w towarzystwie zielonej herbaty. Dango podaje się nabite na specjalne szpadki, zazwyczaj po trzy lub cztery. Wielość rodzajów dango sprawia, że potrawę można jeść przez cały rok, urozmaicając smak potrawy. Najpopularniejsze rodzaje dango to między innymi: chichi-dango (spożywane w formie deseru), botchan-dango (barwione kluseczki podawane w trzech kolorach), goma-dango (wzbogacone ziarnami sezamu), hanami-dango (spożywane jedynie w trakcie święta Hanami), kushi-dango (podawane na patyku), anko-dango (podawane ze słodką pastą azuki).

Daifuku

Daifuku to popularna potrawa, przygotowywana z ciasta ryżowego (mochi), faszerowana słodkim wsadem. Daifuku występuje w wielu wariacjach i kolorach – białym, zielonym lub jasnoróżowym. Nazwa „daifuku” oznacza w wolnym tłumaczeniu „wielkie szczęście” lub „źródło powodzenia”. Japończycy obdarowują się często tą popularną potrawą przy okazji specjalnych uroczystości. Daifuku wypełnia się anko – słodką pastą z czerwonej fasoli urozmaicaną następnie miodem lub cukrem.

Najpopularniejsze japońskie dania

Japonia słynie ze swej wykwintnej, wybornej kuchni. Dania komponowane przez Japończyków zdobywają popularność na całym świecie, pociągając za sobą coraz większą liczbę zwolenników. Oryginalny smak dań takich jak sushi czy onigiri oraz ciekawy sposób podania potraw sprawia, że posiłki są przyjemnością nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

pozostałe ARTYKUŁY