Sashimi w języku japońskim dosłownie oznacza „przebite ciało”, gdzie przedrostek sashi tłumaczyć można jako „przebite, przecięte”, a przyrostek mi jako „ciało, mięso”. Pod nazwą tą kryje się sposób przygotowania i serwowania surowego mięsa – najczęściej ryb, wołowiny, owoców morza lub basashi (konina). To jeden z formalnych japońskich posiłków.
Składniki sashimi, a więc głównie owoce morza lub ryby, krojone są na małe kawałki, które później układa się na talerzu. Często ryby, z których przygotowywane jest sashimi podawane są do spożycia zaraz po zabiciu – co zazwyczaj dzieje się na oczach klienta (jeśli zdecydujemy się zjeść sashimi w japońskiej restauracji). Ze względu na rodzaj mięsa, wyróżnia się kilka sposobów cięcia sashimi.
Najpopularniejszym, standardowym sposobem jest hira-zukuri – cięcie prostokątne. Stosuje się je do większości sashimi (najczęściej w przypadku ryb). Ma ono kształt przypominający domino i około 10 mm grubości. Kolejnym rodzajem cięcia jest uzu-zukuri – cięcie cienkie, stosowane do ryb takich jak flądry, witlinki czy leszcze. Grubość sashimi tego rodzaju wynosi zwykle zaledwie 2 mm i około 2 centymetry długości. Wyróżnia się ponadto rodzaje: kaku-zukuri – cięcie kwadratowe (każdy kawałek mięsa ma 2×2 cm długości) oraz ito-zukuri – bardzo cienkie cięcie (płatki mięsa mają mniej niż 2mm grubości), które stosuje się w przypadku ryb, takich jak belona czy kałamarnica.
Kultura spożywania posiłków jest dla Japończyków niezwykle istotna. Chcąc uszanować zasady i zwyczaje obowiązujące w Kraju Kwitnącej Wiśni, powinniśmy przestrzegać kilku prostych wskazówek. Sushi, jedna z najpopularniejszych potraw japońskich, to jedno z niewielu dań, które można jeść rękoma. W przypadku sashimi możemy jednak używać w tym celu tylko i wyłącznie pałeczek.
Sashimi często podaje się w Japonii jako pierwsze z głównych dań, w towarzystwie ryżu oraz zupy miso – w osobnych naczyniach. Rekomenduje się, aby sashimi podawać przed potrawami o wyraźnych smakach, po to, by nie zaburzyć aromatu oraz odczuć kulinarnych związanych z konsumpcją dania. Sashimi podaje się najczęściej ułożone na talerzu i udekorowane przyprawami – białą rzodkwią (daikon), krojoną w podłużne pasy czy liśćmi shiso. Sashimi podaje się również z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Sashimi podawane jest jako danie główne. Sushi możemy jeść o dowolnej porze dnia. Potrawy różnią się ponadto sposobem przygotowania i podania – sashimi składa się jedynie z plastrów pokrojonej ryby, owoców morza, podawanych z sosem sojowym i dodatkami, natomiast w przypadku sushi na potrawę składa się również ryż, liście wodorostów lub warzywa.
Zarówno sushi, jak i sashimi cieszy się w Japonii ogromną popularnością. Oba dania zdobywają coraz większą liczbę fanów na całym świecie. Sashimi podawane jest jako danie główne, a w jego skład wchodzą ryby, owoce morza oraz mięso (wołowina lub konina) – zawsze surowe i cienko pokrojone. Sposób podania i wyjątkowy smak potrawy sprawiają, że zwolenników sashimi wciąż przybywa – co z kolei przyczynia się do promowania japońskiej kuchni na całym świecie.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |