Japończycy traktują sztukę kulinarną jako bardzo istotny aspekt codziennego życia. Przygotowywanie potraw związane jest więc z rytuałem, którego integralnym elementem są tradycyjne akcesoria kuchenne. Każdy z kuchennych przyborów posiada swoją własną historię i wypracowywane przez pokolenia metody produkcji. Nieustannie udoskonalane techniki sprawiają, że japońskie akcesoria kuchenne mogą przez lata służyć do przygotowywania rytualnych posiłków, budujących rodzinną i kulturową tożsamość mieszkańców Japonii.
Wykorzystywane w japońskiej kuchni sprzęty od wieków wykonywane są ze szlachetnych, naturalnych surowców, które zapewniają trwałość japońskich narzędzi i chronią oryginalne smaki potraw przed ingerencją sztucznych aromatów. Wierni tradycji rzemieślnicy do swojej produkcji wykorzystują naturalne drewno i bambus. Ostre narzędzia i sprzęty kute są ze stali i żelaza, natomiast bogato zdobione zastawy powstają w tradycyjnych zakładach porcelany i terakoty.
Najbardziej charakterystycznym wyposażeniem związanym z japońską kuchnią są oczywiście makisu, czyli bambusowe maty do rolowania sushi. Makisu występują w różnych rozmiarach, a w zależności od potrzeb każdy mistrz kuchni może indywidualnie dobierać również twardość bambusowych patyczków. Z bambusa wykonywane są również Shamoji – szerokie łopatki stosowane do mieszania ryżu oraz pałeczki – zarówno te służące do jedzenia, jak i te kucharskie, które dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdzają się podczas przygotowywania potraw.
Tradycyjna japońska kuchnia to również troska o zachowanie jak największej ilości cennych składników w spożywanych pokarmach. Dlatego jedną z metod przygotowywania potraw jest gotowanie na parze, do którego Japończycy wykorzystują specjalne bambusowe koszyczki, które do kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowały z Chin. Mushiki seiro można umieszczać nad parującą wodą warstwowo, co umożliwia podgrzewanie kilku różnych składników jednocześnie.
Drewno to kolejny materiał, z którego mogą być wykonane pałeczki. Z drewnianych listewek spiętych metalowymi obręczami powstają również Hangiri, czyli szerokie misy do ryżu. Do przygotowywania Oshizushi – spłaszczonej wersji sushi – wykorzystywane są natomiast drewniane foremki Oshiwaku.
Szczególnie ważnym elementem wyposażenia japońskiej kuchni są noże, które stanowią nie tylko niezbędne do pracy narzędzie, ale też symbol wielowiekowej tradycji. Japońskie noże wykuwane z namaszczeniem i troską od ponad 10 wieków różnią się między sobą kształtem i zastosowaniem, dlatego każdy japoński mistrz kuchni posiada własny bogaty zestaw ostrzy o różnej formie i wielkości. Dzięki godzinom praktyki tradycyjnej sztuki kulinarnej, podczas przygotowywania sushi czy sashimi bez zastanowienia sięga po długi nóż Yanagiba, a oprawiając ryby pewnie chwyta potężny nóż Deba.
Kuchnia japońska to także troska o odpowiednie podanie i prezentację potraw. Naczynia, w których podawane są japońskie przysmaki zachwycają różnorodnością barw i inspirowanych naturą wzorów. Wraz z porami roku zmieniają się również kolory świata przyrody, tradycyjnie rodzaj zastawy, w której serwowano posiłki dopasowywany był do aktualnego sezonu – zarówno pod względem kolorystyki, jak i zdobniczych motywów. Dziś, szczególnie w europejskim wydaniu tradycja ta została zapomniana, jednak wielobarwne, wzorzyste naczynia, wciąż pozostają niezbędnym elementem każdego japońskiego posiłku.
Odpowiednio dobrane sprzęty i kuchenne akcesoria są dla japońskich mistrzów kuchni tym, czym dla malarzy zestawy pędzli, płócien i sztalug. To dzięki nim, wierni wielowiekowej tradycji, mogą rozwijać swój kulinarny warsztat, tworząc aromatyczne dzieła sztuki, zachwycające nie tylko smakiem, ale też starannie dopracowanym wyglądem.