Japończycy kochają słodycze. Kolorowe desery, cukierki, czekoladki, żelki i wiele innych słodkich smakołyków dostępnych jest w sklepach spożywczych i licznych cukierniach. Bardzo często w Japonii odnaleźć można ponadto wiele słodyczy powszechnie znanych na Zachodzie, ale o smakach których nie da się spotkać gdzie indziej (np. Kit-Kat o smaku zielonej herbaty). Japończycy słyną z odważnych, innowacyjnych i nieco niespotykanych rozwiązań. Charakterystyczne są również tak zwane „Pocky” – japoński rodzaj biszkoptowych, podłużnych ciastek o wielu smakach, podawanych w kolorowej polewie. Desery w Kraju Kwitnącej Wiśni są równie zaskakujące, co słodycze. Znajdziemy wśród nich lody z dodatkiem warzyw, zielonej herbaty, połączenia czekolady i przypraw, słodkich smaków i fasoli czy sosu sojowego. Japończycy lubują się w smakach kwaśnych, słonych, słodkich, pikantnych i umami, stronią jednak od goryczy. W słodyczach i deserach bardzo często znaleźć można tak zwane ukryte smaki (np. cukierki o smaku sosu sojowego, które nie zawierają go w swoim składzie) – jap. kakushi aji. Popularne są także słodycze wytwarzane z ryżu (np. ciastka mochi). Konkretne słodycze Japończycy spożywają ponadto z okazji poszczególnych świąt – np. w okresie bożonarodzeniowym prym wiodą świąteczne ciasta, kurisumasu keeki.
Japończycy bardzo dużą wagę przykładają do estetycznej strony posiłków. Na japońskich słodyczach figurują więc różnego rodzaju zdobienia, nawiązujące do motywów związanych z przyrodą i porami roku. Japończycy jedzenie traktują niezwykle poważnie – podchodzą do niego wręcz w sposób metafizyczny. Spożywanie posiłków wiąże się z odpowiednią filozofią, harmonią i celebracją. W Japonii poważaniem cieszą się sklepy cukiernicze o długoletniej tradycji, które w swojej ofercie mają dużą ilość deserów i kolorowych słodyczy.
W Japonii furorę robią słodycze, które „wytworzyć” można samodzielnie. Kolorowe słodycze typu „zrób to sam” najczęściej składają się z kilku elementów, np. proszku, barwników czy poszczególnych składników, wymagających połączenia zgodnego z załączaną do opakowań instrukcją. Samodzielnie sporządzić można nie tylko słodycze do jedzenia, ale też do picia (np. napój Ramune).
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |