KUCHNIA JAPOŃSKA

NAJSMACZNIEJSZE SŁODYCZE Z JAPONII

Wiele krajów posiada własne, niepowtarzalne i charakterystyczne dla danej tradycji i kultury słodycze. Znane na całym świecie są belgijskie czekoladki, tureckie słodkie przysmaki, oryginalne ciastka, batony i cukierki z wielu państw. Ciekawe słodkie przekąski znaleźć można również w Japonii. Poznaj najsmaczniejsze japońskie słodycze.

Japońskie desery

Japończycy kochają słodycze. Kolorowe desery, cukierki, czekoladki, żelki i wiele innych słodkich smakołyków dostępnych jest w sklepach spożywczych i licznych cukierniach. Bardzo często w Japonii odnaleźć można ponadto wiele słodyczy powszechnie znanych na Zachodzie, ale o smakach których nie da się spotkać gdzie indziej (np. Kit-Kat o smaku zielonej herbaty). Japończycy słyną z odważnych, innowacyjnych i nieco niespotykanych rozwiązań. Charakterystyczne są również tak zwane „Pocky” – japoński rodzaj biszkoptowych, podłużnych ciastek o wielu smakach, podawanych w kolorowej polewie. Desery w Kraju Kwitnącej Wiśni są równie zaskakujące, co słodycze. Znajdziemy wśród nich lody z dodatkiem warzyw, zielonej herbaty, połączenia czekolady i przypraw, słodkich smaków i fasoli czy sosu sojowego. Japończycy lubują się w smakach kwaśnych, słonych, słodkich, pikantnych i umami, stronią jednak od goryczy. W słodyczach i deserach bardzo często znaleźć można tak zwane ukryte smaki (np. cukierki o smaku sosu sojowego, które nie zawierają go w swoim składzie) – jap. kakushi aji. Popularne są także słodycze wytwarzane z ryżu (np. ciastka mochi). Konkretne słodycze Japończycy spożywają ponadto z okazji poszczególnych świąt – np. w okresie bożonarodzeniowym prym wiodą świąteczne ciasta, kurisumasu keeki.

Słodycze z pomysłem

Japończycy bardzo dużą wagę przykładają do estetycznej strony posiłków. Na japońskich słodyczach figurują więc różnego rodzaju zdobienia, nawiązujące do motywów związanych z przyrodą i porami roku. Japończycy jedzenie traktują niezwykle poważnie – podchodzą do niego wręcz w sposób metafizyczny. Spożywanie posiłków wiąże się z odpowiednią filozofią, harmonią i celebracją. W Japonii poważaniem cieszą się sklepy cukiernicze o długoletniej tradycji, które w swojej ofercie mają dużą ilość deserów i kolorowych słodyczy.

Japońskie słodycze do zrobienia samemu

W Japonii furorę robią słodycze, które „wytworzyć” można samodzielnie. Kolorowe słodycze typu „zrób to sam” najczęściej składają się z kilku elementów, np. proszku, barwników czy poszczególnych składników, wymagających połączenia zgodnego z załączaną do opakowań instrukcją. Samodzielnie sporządzić można nie tylko słodycze do jedzenia, ale też do picia (np. napój Ramune).

pozostałe ARTYKUŁY