Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają jedynie podkreślić jego naturalny aromat. W Japonii używa się soli, nie tylko jako przyprawy, ale również jako środka konserwującego. Do potraw nie dodaje się pieprzu – smak ostry uzyskiwany jest dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują ponadto sosy, takie jak sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Płynne przyprawy to również ocet ryżowy, olej sezamowy, a także wino ryżowe i czasem sake. Mniej popularne poza Japonią, ale znane doskonale w Kraju Kwitnącej Wiśni są przyprawy takie jak karashi – pasta przypominająca ostrą musztardę, serwowana zwykle w towarzystwie tempury rybnej, gyozy i oden, shichimi – ostra mieszanka przypraw (mak, ziarna sezamowe, imbir, shiso, nori, pieprz syczuański) czy shiso – zioło o intensywnym zapachu, o właściwościach podobnych do polskiej pachnotki, którym przyprawia się piklowane śliwki – umeboshi, podawane z sashimi.
Japońskie dania urozmaicone konkretnymi przyprawami nabierają wyjątkowego aromatu. Do najpopularniejszych przypraw z Japonii zaliczyć możemy:
Sos sojowy – w Japonii znany jako shoyu, sos przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren pszenicy lub ryżu, z dodatkiem soli i wody. W chwili obecnej sos ten w różnych odmianach używany jest na całym świecie, a w samej kuchni azjatyckiej stosowany jest niemal najczęściej ze wszystkich przypraw. Wyróżniamy sosy sojowe tamari (bardzo ciemny, pozbawiony glutenu), ciemny oraz jasny (w tym sosy pochodzenia japońskiego oraz chińskiego). Smak sosu sojowego jest słony, a jego konsystencja rzadka, przez co często używa się go również jako zamiennika soli. Sos sojowy dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych (nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, pierwiastki mineralne).
Mirin – to słodkawa w smaku przyprawa o płynnej konsystencji, która zawiera 14% alkoholu. Powstaje w wyniku fermentacji ryżu (w procesie fermentacji bierze udział pleśń ryżowa oraz wódka ryżowa). Przed epoką Edo mirin pełnił funkcję napoju alkoholowego. Obecnie mirin najczęściej używany jest do przyprawiania dań rybnych oraz jako składnik teriyaki – słynnej japońskiej marynaty.
Wasabi – inaczej wasabia japońska lub chrzan japoński, to przyprawa pochodząca od rośliny brassicaceae (rodzaju kapusty). Wasabi uprawia się w Japonii, na Tajwanie oraz w Korei. Ostry, charakterystyczny smak wasabi zjednał sobie fanów na całym świecie – jest bowiem znacznie ostrzejszy, niż klasyczny chrzan, znany między innymi w Polsce. Wasabi stanowi główną przyprawę japońskich dań, takich jak sushi czy sashimi.
Kuchnia japońska znana jest z wyjątkowych i niepowtarzalnych smaków. Delikatne aromaty potraw japońskich i surowych produktów, które bardzo często goszczą na japońskich stołach, doskonale komponują się z intensywnymi przyprawami.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |