Jednym z tradycyjnych japońskich deserów jest dango mitarashi, czyli ryżowe kulki w słodko-słonym syropie na bazie sosu sojowego i cukru. Do przygotowania delikatnych kluseczek potrzebna jest jedynie kleista mąka ryżowa i woda. Ugotowane we wrzątku dango zazwyczaj nabija się na długą wykałaczkę i podaje z sosem mitarashi. Według niektórych przepisów, można je również delikatnie zrumienić na grillu. Nazwa deseru związana jest z tradycją obmywania ust i rąk przed wejściem do świątyni. Swoim kształtem przypomina bowiem bąbelki źródełka, z którego czerpana jest woda do oczyszczającego rytuału.
Japońskie naleśniki na słodko to danie najbardziej zbliżone wyglądem do zachodnich przysmaków. Na pierwszy rzut oka, przypominają amerykańskie pancakes przekładane grubą warstwą czekoladowego kremu. Dorayaki to natomiast słodkie ciasteczka złożone z dwóch grubych placuszków posmarowanych słodką pastą anko. Według legendy dorayaki po raz pierwszy przyrządzone zostały w piecu (yaki) na japońskim gongu (dora) pozostawionym w domu rolnika przez dzielnego samuraja. Specyficzny smak i wyjątkowość zawdzięczają wypełniającej je paście, którą przygotowuje się na bazie fasoli. Czerwone ziarenka azuki – zwanej również „czerwoną soją” – po ugotowaniu uciera się z cukrem na gładką papkę. Choć Europejczykom fasola kojarzy się wyłącznie z wytrawnymi daniami, anko stanowi dodatek do wielu japońskich potraw na słodko.
Słodka fasolowa pasta to jeden z najczęstszych dodatków do nadziewanych ryżowych ciasteczek Mochi. Masa, z której misternie lepione są barwne słodkości, przypomina ciasto na kuleczki dango. Jedyną modyfikacją są barwniki spożywcze (w oryginale np. sproszkowana herbata matcha) – dzięki którym ciasteczka mogą zmieniać się w kolorowe dzieła sztuki. Mochi formuje się podobnie do polskich knedli, wypełniając ryżowe kuleczki słodką masą. Tradycyjną pastę anku, o dość mdłym smaku, podobnym nieco do popularnego we Francji kremu kasztanowego, zastępuje się dziś np. masłem orzechowym czy czekoladowym kremem.
Yokan to kolejna słodka propozycja japońskiej kuchni bazująca na czerwonej fasoli azuki. To mocno skondensowana galaretka, przygotowywana z anku, cukru oraz żelu agarowego. W podstawowej wersji ma ciemną, brązową barwę, lecz po dodaniu np. sproszkowanej herbaty matcha, zyskuje wyjątkowy zielony kolor. Mocno schłodzone kosteczki yokan idealnie nadają się na orzeźwiający deser w gorące dni.
Choć Europejczykom, przyzwyczajonym do czekoladowych pyszności i drożdżowych wypieków, smak japońskich dań na słodko może wydawać się mdły i nieciekawy, azjatyckie desery zachwycają kunsztem wykonania i zaskakują niecodziennym składem. Są też doskonałą propozycją dla miłośników kuchni wegańskiej oraz osób unikających glutenu czy laktozy.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |