KUCHNIA JAPOŃSKA

KUCHNIA JAPOŃSKA A ZDROWIE. ZASADY JAPOŃSKIEJ DIETY

powodzeniem osiągają wiek stu i więcej lat. Dzięki usposobieniu, filozofii życia, rozwiniętej medycynie oraz najzdrowszej na świecie kuchni Japończycy żyją dłużej, niż przeciętni mieszkańcy krajów zachodnich. Czemu zawdzięczają swoje zdrowie?

Tajemnica japońskiej długowieczności

Japończycy słyną ze spokoju ducha. Czerpią radość z prostych czynności, potrafią celebrować życie i egzystować w zgodzie z naturą. Filozofia Japończyków opiera się w głównej mierze na porządku – zachowują go nie tylko w otaczających ich świecie materialnym, ale też w duchowym. Ogromny wpływ na długowieczność mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ma ponadto zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Dzięki niskiej zawartości kalorii i odpowiedniemu doborowi posiłków Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i odpornością, które pozwalają na przeżycie długich lat. Popularne w Japonii jest również stosowanie różnego rodzaju medykamentów, które wzmacniają układ immunologiczny. Długowieczności sprzyja ponadto wiara – Japończycy sporo czasu spędzają na modlitwach, na medytacji w domach i w świątyniach.

Najzdrowsza kuchnia świata

Kuchnia japońska w sposób zdecydowany różni się od kuchni zachodniej. Dzieje się tak nie tylko ze względu na odmienność produktów spożywczych, jakimi dysponują Japończycy, ale przede wszystkim, ze względu na różnorodność tradycji. Dlaczego kuchnie japońską nazywa się najzdrowszą na świecie? Badania naukowe przeprowadzane w Japonii wielokrotnie udowodniły, że sposób, w jaki mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni się odżywiają wpływa pozytywnie na ich zdrowie i żywotność. Japończycy jako jedyni na świecie posiadają tak duży odsetek osób, które przekroczyły 85 rok życia.

Zasady japońskiej diety

Japońska dieta, okrzyknięta najzdrowszą na świecie, ma kilka odmian. Zawsze opiera się jednak na posiłkach niskokalorycznych, o małej zawartości żelaza. Dieta z okolic Okinawy opiera się na 4 podstawowych kategoriach (produkty bardzo lekkie, lekkie, średnio ciężkie i ciężkie) oraz na wariacjach dotyczących liczby siedem, np. siedmiokrotne spożywanie w ciągu dnia produktów strączkowych. Podczas stosowania diety okinawskiej spożywać można produkty, takie jak surowe warzywa i owoce, awokado, orzechy, drób, ryby, tofu lub produkty pełnoziarniste, natomiast unikać należy chleba, olejów, słodyczy, produktów mlecznych i smażonych oraz makaronów z białej mąki. Ogromną popularnością cieszy się w Japonii gotowanie na parze. Bardzo często spożywane są owoce morza, wodorosty, ryż, warzywa i owoce sezonowe. Japończycy sięgają również po dietę hialuronową, która stymuluje wytwarzanie kwasu hialuronowego przez organizm, co sprawia z kolei, że skóra starzeje się z opóźnieniem.

Długie i szczęśliwe życie

Japończycy to jeden z najmniej zestresowanych narodów. Dzięki spokojowi ducha, prawidłowej diecie i wdrażanej w życie filozofii żyją dłużej, niż przeciętni mieszkańcy innych krajów. Sekret długowieczności Japończyków kryje się nie tylko w ich pozytywnym nastawieniu, ale też w mądrze zbilansowanej diecie.

pozostałe ARTYKUŁY