KUCHNIA JAPOŃSKA

JAPOŃSKIE PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI NA PRZYJĘCIE LUB IMPREZĘ

Japońska kuchnia to niezwykle ekscytujące doznania kulinarne – zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. Jej podstawę stanowi kilka głównych składników – świeże ryby, owoce i warzywa oraz ryż – wszystko najwyższej jakości, niemalże nieprzetworzone. Sens japońskiej kuchni oddaje przysłowie „smakuje się wzrokiem”. Każda potrawa stanowi osobną kompozycję, wyglądając jak dzieło sztuki. Właśnie dlatego japońskie przekąski i przystawki sprawdzą się na przyjęciu lub imprezie.

Japońskie przekąski

Przekąski rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni to doskonały pomysł na poczęstunek dla gości. Nie tylko robią wrażenie, ale również są proste i szybkie w przygotowaniu. W tej roli doskonale sprawdzą się popularne sushi i sashimi, jednak warto pójść o krok dalej i wykreować mniej popularne dania.

Miłośników owoców morza z pewnością zainteresują krewetki po japońsku (ebi furai). Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: krewetek, mąki, jajka, soli i pieprzu oraz japońskiego startego chleba Panko (który z powodzeniem można zastąpić bułką tartą). Do smażenia warto użyć oleju arachidowego, który nada potrawie głębokiego smaku. W pierwszej kolejności krewetki trzeba oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a później w startym chlebie. Na rozgrzany olej wystarczy wrzucić krewetki i smażyć do momentu, aż staną się złociste.

Kolejnym daniem, które można przygotować w dosłownie kilka chwil, jest Okonomiyaki, czyli placki warzywne, często nazywane też japońską pizzą. Bazą potrawy jest ciasto naleśnikowe oraz kapusta, pozostałe składniki można dostosować do własnych preferencji. Tę dowolność tłumaczy nazwa dania, która oznacza po prostu „smaż co lubisz”. Najpopularniejsze style Okonomiyaki to z regionów Osaka i Hiroshima, które różnią się między sobą tym, że w pierwszej wersji składniki się miesza, a w drugiej układa warstwowo. Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane: do ciasta naleśnikowego trzeba dodać, dość drobno pokrojone, ulubione dodatki, dokładnie wymieszać i dwustronnie usmażyć.

Jedną z ulubionych przekąsek Japończyków jest Hotategai batayaki, czyli smażone przegrzebki (małże św. Jakuba). Znajdziemy je w menu wielu japońskich barów, gdzie serwowane są jako przekąska do sake. By przygotować danie potrzebujemy ok. 500 g przegrzebków, 3 cebule, masło klarowane, sól, pieprz oraz wasabi (pół łyżeczki), mirin (2 łyżki) i sake (1 łyżka). Mrożone przegrzebki należy wrzucić do gotującej się wody, po 3 minutach wyjąć i osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, a mirin, sake i wasabi wymieszać ze sobą. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, dodajemy przegrzebki, sól i pieprz, a po 2 minutach dolewamy mirin, sake i wasabi. Całość smażymy jeszcze trzy minuty…i gotowe!

Japońskie przystawki

Japończycy uwielbiają celebrować posiłki, dlatego danie główne często poprzedzają liczne przystawki (jap. Osōsai) お惣菜. Te lekkie, starannie przygotowane, dania mają za zadanie zaostrzyć apetyt oraz zachwycić gości. Jedną z najbardziej znanych japońskich przystawek jest takoyaki, czyli siekana ośmiornica zanurzona w kulce puszystego ciasta. Do jej przygotowania potrzeba specjalnej maszyny lub żeliwnej patelni z półkulistymi wgłębieniami (takoyakiki).

Przystawką, którą bez problemu można przygotować w domu jest japońska sałatka z wodorostów wakame. Suszone algi trzeba namoczyć, a następnie odsączyć i połączyć z sosem przygotowanym z octu ryżowego, cukru lub przyprawy mirin oraz sosu sojowego. Sałatkę można wzbogacić o półplasterki świeżego ogórka i koniecznie posypać ziarnami sezamu.

Kolejną lekką i niezwykle popularną w Japonii przystawką jest Gomaae. Przyrządza się je z gotowanych warzyw i dressingu sezamowego. Istnieje kilka wariantów Gomaae z różnymi warzywami, jednak najczęściej wykorzystuje się szpinak lub zieloną fasolkę.

Japońskie przysmaki na przyjęcie

Wbrew pozorom, by zrobić japońskie przekąski, nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności czy wiedzy. Kulinarna różnorodność Kraju Kwitnącej Wiśni sprawia, że nawet amator jest w stanie wykreować oryginalne przysmaki, które nie tylko zachwycają walorami smakowymi, ale również robią wrażenie pod kątem estetyki. Goście z pewnością docenią starania gospodarza, a orientalne przystawki i przekąski na długo zapadną w ich pamięci.

pozostałe ARTYKUŁY