Na klasyczne japońskie sushi składa się gotowany, krótkoziarnisty ryż przygotowywany w zaprawie octowej, zawinięty w płaty alg morskich lub prasowanych wodorostów, podawany z dodatkiem warzyw, surowych ryb, sera, owoców morza czy też na przykład tofu. Gwarancję sukcesu w przygotowaniu sushi stanowi nie tylko dobrze przyrządzony ryż, czyli tak zwany shari, lecz również właściwie dobrana surowa ryba.
Jakich ryb używać do sushi? Jaki gatunek będzie najsmaczniejszy w połączeniu z ryżem i wybranymi przez nas wcześniej dodatkami? Jedną z najczęściej wybieranych ryb, które używane są do sporządzenia sushi, jest łosoś. Warto jednak podkreślić, że do tej konkretnej potrawy nadaje się tylko i wyłącznie łosoś oceaniczny (w wersji grillowanej, lekko solonej i wędzonej). Do sushi doskonale pasuje mięso makreli, doprawiane często octem lub sokiem z cytryny. Wybór bardzo często pada również na tuńczyka, o mięsie w krwistoczerwonym kolorze, a także węgorza, bardzo popularnego w Japonii. Ten jednak (w języku japońskim zwany unagi), nigdy nie jest podawany na surowo, gdyż krew węgorza jest dla człowieka trująca. Wyfiletowanego węgorza opala się więc i wytapia się z niego tłuszcz, po czym grilluje i doprawia.
Do sushi dodaje się również krewetki (ebi), ośmiornice (tako), kraby oraz rybę o ostrym zapachu – saba. Sushi najlepiej komponuje się z rybami pochodzenia morskiego. Unikać należy dodawania tak zwanej ryby maślanej – może ona spowodować problemy związane z układem pokarmowym i nie zawiera żadnych wartości odżywczych.
Wybór odpowiedniego mięsa ryby do sushi to gwarancja nie tylko udanej potrawy, ale też naszego zdrowia. Dlatego też poszukiwania odpowiedniej ryby powinniśmy poprzedzić poszukiwaniem sklepu, w którym taką rybę zakupimy. Powinniśmy mieć pewność, że miejsce, do którego udamy się w celu zakupu ryb do sushi, może wzbudzać nasze zaufanie. Ryby powinny być świeże, a opinie o sklepie potwierdzone. Aby rozpoznać, czy wybrane przez nas rybie mięso jest dobrej jakości, należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych elementów. Po pierwsze nasza uwaga powinna zostać skierowana na rybie oczy – powinny być one lśniące i wypukłe. Zapach mięsa w żadnym wypadku nie może być intensywny, skrzela ryby natomiast powinny mieć ostry, czerwony kolor. Samo mięso w dotyku powinno być jędrne i sprężyste. Do sushi nie wybieramy również ryb mrożonych.
Chcąc przygotować domowe sushi rodem z Japonii, musimy przede wszystkim stawiać nacisk na jakość używanych przez nas produktów. Podstawą dania powinna być świeża ryba pozyskana z dobrego i sprawdzonego źródła – np. zaprzyjaźnionego sklepu rybnego w naszej okolicy. Wraz z odpowiednio dobranymi pozostałymi składnikami, takimi jak ryż czy warzywa, powinniśmy skomponować wyborne danie inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |