KUCHNIA JAPOŃSKA

FUGU – JAPOŃSKIE DANIE Z TRUJĄCEJ RYBY

Japońska kuchnia słynie z rybnych potraw. Japonia jest jednym z przodowników spożywania owoców morza i ryb na całym świecie. Dzięki temu w menu znaleźć można wiele dań, których nie spotkamy w lokalach w Europie. Jedną z nich jest potrawa z trującej ryby Fugu.

Potrawa z ryby Fugu

Trująca ryba Fugu to narodowy przysmak Japończyków. Będąc w Japonii warto skosztować tego unikalnego i niebezpiecznego zarazem dania, należy jednak pamiętać, by rybę Fugu jeść w miejscu certyfikowanym. Spożycie źle oporządzonej ryby może skutkować bowiem ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią. Trucizna, jaką zawiera w sobie Fugu, jest groźniejsza nawet niż cyjanek. W związku z tym Japonia obwarowała restauracje restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi podawania zabójczej ryby. Od niedawna przepisy te zaczynają ulegać zmianom – co z pewnością ułatwi pracę restauratorów, zwiększając jednak tym samym ryzyko zatrucia wśród klientów restauracji. Szacuje się, że przez zjedzenie ryby Fugu co roku umiera w Japonii od kilku do kilkunastu ludzi. Do spożycia nadaje się jedynie idealnie oczyszczone mięso – trujące w rybie jest bowiem większość wnętrzności i jej krew. Co ciekawe, Fugu to jedyna potrawa, której nie podaje się japońskiemu cesarzowi.

Ryba Fugu – występowanie

Ryba Fugu, zwana również jako Rozdymka Tygrysia (jap. Takifugu) występuje w estuariach – wodach słonych i słonawych. Spotkać ją można w północno-zachodniej części Oceanu spokojnego oraz w Morzu Żółtym, Morzu Wschodniochińskim, a także zachodniej części Morza Japońskiego. Ryba Fugu osiąga wymiar maksymalnie 80 centymetrów długości.

Jak smakuje ryba Fugu?

Poprawnie i bezpiecznie przyrządzona potrawa z ryby Fugu uchodzi w Japonii jako narodowy rarytas. Smak ryby jest niepowtarzalny i niezwykle delikatny. Za dodatkowy atut smakowy kucharze uważają niebezpieczeństwo, z jakim wiąże się spożycie potrawy. Ostatni posiłek zawsze smakuje najlepiej – świadczy o tym wyhodowana nietrująca odmiana ryby Fugu, która cieszy się znikomą popularnością w porównaniu do swego pierwowzoru.

Jak przyrządzić rybę Fugu

Kucharze, którzy otrzymują pozwolenie na przyrządzanie ryby Fugu, muszą być odpowiednio wykwalifikowani. Przygotowanie trującej ryby jest bowiem niezwykle trudne, ze względu na ilość substancji niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia we wnętrznościach Fugu. Ryby przechowywane są w japońskich restauracjach żywe – klienci przed spożyciem mogą je podziwiać w akwariach. Kucharze najpierw usuwają delikatnie rybie wnętrzności, uważając przy tym by nie pękły one i nie zatruły całej potrawy. Oczyszczone (również z krwi) mięso kroi się specjalnym nożem – fugu hiki. Fugu najczęściej podawane jest jako sashimi, wraz z cytryną, szczypiorkiem, rzepą, sosem sojowym i szczyptą chili. Potrawę dekoruje się wygotowaną skórą ryby i jej grillowanymi płetwami.

Kusząca potrawa

Niebezpieczeństwo zawsze wiąże się z nutą ciekawości. Dlatego też tak wielu turystów decyduje się na zafundowanie sobie ekscentrycznego i drogiego (ok. 250 zł za osobę) posiłku, jakim jest potrawa z trującej ryby Fugu. Ryzyko jest jednak spore – w związku z czym nosząc się z zamiarem spożycia Fugu, powinniśmy najpierw upewnić się, że kucharz, który będzie ją dla nas przyrządzał, jest odpowiednio wykwalifikowany.

pozostałe ARTYKUŁY