Oyakodon (親子丼) to tzw. miska z rodzicem i dzieckiem i odnosi się do tego, że na górę ryżu faktycznie kładzie się drobiowego rodzica i dziecko. Rodzicem w tym znaczeniu jest mięso z kurczaka, dzieckiem z kolei jajko. Mięso jest poddawane zwykle gotowaniu w specjalnym wywarze rybnym z sosem sojowym i sake. Jajko natomiast wrzuca się na ryż w formie surowej. Oyakodon można podać również w innej kombinacji rodzica i dziecka, kładąc na ryż łososiaoraz ikrę. Wówczas można spotkać się z określeniem sake oyakodon(鮭親子丼).
Gyūdon (牛丼) oznacza miskę ryżu z krową. Kawałki wołowiny są krojone w cienkie plastry i podawane w sosie ostro-kwaśnym. Czasami podobnie, jak oyakodon dodaje się surowe jajko. Powszechnie danie serwowane jest jako japoński fast food. Jednak w renomowanych lokalach gastronomicznych można spotkać ją w wersji z najdroższą wołowiną świata – Kobe. Pochodzi ona z niezwykle ekskluzywnego gatunku krów Wagyu, które hodowcy bardzo rozpieszczają. Przez to ich mięso charakteryzuje się niebywałą jakością i delikatnością.
Jak na japońskie kulinaria przystało trudno sobie wyobrazić, by brakowało donburi w wersji z tempurą. Prawidłowe przygotowanie tendon (天丼)zależy od odpowiedniego wykonania ciasta na tempurę oraz sposobu smażenia. Należy pamiętać, że do delikatnych produktów, jak ryby i warzywa ciasto powinno być rzadkie, z kolei dla twardszych typu owoce morza, czy mięso – gęste. Dodatki donburi powinno się smażyć w woku na oleju rozgrzanym do ok. 180 stopni. Przed nałożeniem gotowej tempury na ryż, dla urozmaicenia zanurza się ją jeszcze w sosie sojowym.
Przepis na donburi z owocami morza to też inaczej kaisendon (海鮮丼). Danie jest uważane za specyficzne i wyjątkowe, gdyż na ryż wszystkie składniki nakładane są w sposób sashimi (刺身). To taki styl serwowania, w którym świeże owoce morza krojone są w staranną kostkę lub plasterki i rozsądnie doprawiane. Najwięksi mistrzowie tej sztuki potrafią poprzez odpowiednie przecięcie mięsa wydobyć z niego nowy smak.
Czas na miskę pełną ryżu w wersji również dla wegetarian. Chūkadon (中華丼) to donburiw chińskim stylu. Główne składniki tego dania obok ryżu, to typowe azjatyckie warzywa. Można zdać się na zupełną dowolność i stworzyć popisową autorską mieszankę. Warto wtedy wykorzystać np.:
– młode kolby kukurydzy,
– grzyby shiitake,
– fasolę wężową,
– cebulę,
– paprykę (chilli),
– kapustę pekińską.
Warzywa dusi się razem w wywarze ostrygowym. Całe danie natomiast zwykle aromatyzuje się standardowymi przyprawami Państwa Środka tj. imbirem, czosnkiem, kolendrą, czy kurkumą.
Donburi to takie danie japońskiej kuchni, które każdy może skomponować na swój własny sposób. Stanowi ono zarówno prosty fast food typu gyūniku, jak i lekkostrawny i zdrowy posiłek w postaci chūkadon. Nie bez powodu w Japonii często spotyka się lokale, które serwują tylko donburi. Oferty takich restauracji dają możliwość wyboru nawet spośród kilkudziesięciu rodzajów rozmaitych misek ryżu.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |